Η παράσταση 'Η Πριγκίπισσα & το μπιζέλι' γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν που έγραψε το παραμύθι 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι'. (2 Απριλίου 1805).

Πηγή εικόνας: Wikipedia

Έτσι λοιπόν η παράσταση 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι' θέλοντας να κάνει αυτή την ημέρα ξεχωριστή, κάλεσε πέντε σημαντικές κυρίες του παιδικού βιβλίου να γιορτάσουν μαζί της!

Και τους έθεσε ένα σπουδαίο ερώτημα: 'Ποιο είναι το αγαπημένο μου παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και γιατί;'

Ας απολαύσουμε τις απαντήσεις τους!


Της Σοφίας Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου

Μουσειολόγος- Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού

Δεν θα ήμουν πάνω από 2-3 χρονών όταν πρωτάκουστα από μια κασέτα με παραμύθια που μου είχαν γράψει οι γονείς μου με τις φωνές τους και που άκουγα με ευλάβεια καθημερινά, το παραμύθι για «το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Το άκουγα συνεχώς και δάκρυζα κάθε φορά και ήθελα να βρω τρόπο να αλλάξω το τέλος του και αντί να πάει εκείνο να βρει τη γιαγιά του στον ουρανό, να συνέβαινε το αντίθετο…

Μεγαλώνοντας ενθουσιάστηκα κυριολεκτικά με την ιστορία του «ασχημόπαπου». Μου άρεσε τόσο πολύ που στο τέλος δικαιώθηκε ο «άξιος» που τόσα είχε υποφέρει μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικός από τους άλλους, που δεν μπορούσαν φυσικά να αναληφθούν πως ο ήρωάς μας ήταν καλύτερος από εκείνους…

Μεγαλώνοντας όμως και μέχρι σήμερα αγαπώ πιο πολύ από όλα τα παραμύθια του Άντερσεν «τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα». Πιστεύω πως ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος αν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που θα είχαν το θάρρος να φωνάξουν: «Μα ο βασιλιάς είναι γυμνός»! Ζούμε εδώ και χρόνια σε πλασματικούς κόσμους, πολλά από τα όσα συμβαίνουν ειδικά σε σχέση με τους ανθρώπους που γίνονται «διάσημοι» βασίζονται στην διαφήμιση και όχι στην αληθινή τους αξία. Θέλει μεγάλο θάρρος για να φωνάξει κάποιος την αλήθεια δημόσια, όπως το παιδί του παραμυθιού!


Της Μάρως Θεοδωράκη
Μουσικοπαιδαγωγός-Καθηγήτρια φωνητικής- Συγγραφέας

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ

Υπάρχουν παραμύθια που έχουν σημαδέψει την μνήμη μας. "Το Ασχημόπαπο" του μεγάλου παραμυθά Χ. Κ. Αντερσεν πέρασε κι από τα δικά μου χέρια όταν ήμουν παιδί. Πέρασε και έμεινε χαραγμένο στην παιδική μου ψυχή. Ένα παραμύθι που περνάει το δυνατό μύνημα της διαφορετικότητας και της αποδοχής. Η σημασία του να είναι κανείς διαφορετικός δίχως την απειλή του φόβου και την κοινωνική κατακραυγή. Το μικρό παπάκι που δεν τολμούσε να ξεμυτίσει από την φωλιά του αφού εδώ, ο ρόλος του κοινωνικού συνόλου φαίνεται να απομονώνει κάθε τι αλλιώτικο και διαφορετικό αδιαφορώντας για την εσωτερική ομορφιά.
Για μένα αυτό το διαχρονικό παραμύθι είναι ένας Ύμνος στην Ομορφιά. Στην ομορφιά της ψυχής.
Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα στη ζωή μας! Η ομορφιά που αντανακλά η ψυχή μας.


Της Μαρίνας Γιώτη

Συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων

Όσο ήμουν μικρή λάτρευα το «Το ασχημόπαπο». Μου άρεσε πολύ αυτή η δικαίωση στο τέλος. Μεγαλώνοντας όμως, έχω να πω ότι το αγαπημένο μου πια είναι «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα». Το βρίσκω οξυδερκές και πολύ επίκαιρο ακόμα και σήμερα.


Της Αγγελικής Λάλου

Συγγραφέας

“Οι αγριόκυκνοι”

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που είχε μια κόρη την Ελίζα και έντεκα γιους, αλλά είχε πάρει για γυναίκα του μια κακιά βασίλισσα. Αυτή η κακιά βασίλισσα μεταμόρφωσε τα αγόρια του σε αγριόκυκνους…προσπαθούσε να κάνει μάγια και στην Ελίζα αλλά αυτά δεν έπιαναν. Η Ελίζα προσπαθούσε να κάνει ό,τι μπορούσε για να σώσει τα αδέρφια της και πράγματι τα κατάφερε καθώς αυτή η ιστορία του Άντερσεν έχει ευτυχισμένο τέλος – μέχρι βέβαια να τα καταφέρει θα περάσει ένα σωρό περιπέτειες, τις οποίες θα απολαύσετε διαβάζοντας!» Αυτή είναι η αγαπημένη μου ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σε εικονογράφηση Jakobs Gunther, μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αερόστατο.


Της Έφης Αργυροπούλου
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Όταν έγινα πρώτη φορά μαμά ξεκίνησα να διαβάζω στα παιδιά μου τα κλασικά παραμύθια. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι μέσα από αυτά μεταφέρονται πολλές προκαταλήψεις και στερεότυπα. Ένα όμως παραμύθι που έχουμε ξεχωρίσει και λατρέψει του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν είναι «Το ασχημόπαπο» και ο λόγος το δίδαγμα που αποκομίζουν τα παιδιά μου κάθε φορά που το διαβάζουμε.

Το σημαντικότερο δίδαγμα από το παραμύθι του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτως του περιβάλλοντος του μπορεί να σταθεί στα πόδια του, να καταξιωθεί, να δικαιωθεί αλλά και να ευτυχίσει, μέσα από την διαχρονική προσπάθεια να γίνει ο ίδιος καλύτερος.
Η κοινωνία συνήθως αντιδρά και απομονώνει κάθε τι το διαφορετικό καθώς και όλα όσα δεν μπορεί να κατανοήσει πλήρως!
Οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συνάμα ξεχωριστός!


Τις ευχαριστούμε θερμά για τις απαντήσεις τους.

Χρόνια πολλά σε όλους όσοι αγαπούν τα παιδικά βιβλία!

Η παράσταση 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι' συνεχίζεται έως την Κυριακή 21 Απριλίου, κάθε Κυριακή στις 12.00 μ.μ. στην ιστορική Οικεία Κατακουζηνου.

Πληροφορίες - κρατήσεις: 6983434636

Επιμέλεια άρθρου: Αγγελική Φράγκου